Hanna är med och formar framtidens Skaraborg

Hanna2.

Efter många år i större städer flyttade Hanna Asp till Skaraborg och Mariestad. Nu arbetar hon med att bygga framtidens Skaraborg.  

Vem?

Hanna Asp

Vad?

Arbetar som Strateg samhällsbyggnad på Skaraborgs Kommunalförbund

Var?

Bor i Mariestad men har hela Skaraborg som arbetsplats

- Fördelarna med Skaraborg är samarbetet och närheten. I Skaraborg finns det en framåtanda som ger en otrolig kraft. Här jobbar vi med omställningen till hållbar industri, i en bygd som samtidigt odlar mest i Sverige, det är häftigt!

I Skaraborg sker flera stora etableringar och stark utveckling av befintligt näringsliv. 2022 meddelande Volvo Group att företagets nya battericellsfabrik ska placeras i Mariestads kommun i Skaraborg. Fabriken är ett viktigt steg mot ett fossilfritt samhälle och kommer samtidigt att innebära många nya arbetstillfällen för hela Skaraborg. Att fler kommer att flytta till Skaraborg för att jobba innebär också att fler kommer att bli en del i samhället här. 

- Det är jätteviktigt att Skaraborg växer på ett genomtänkt sätt. Det ska inte bara smällas upp bostäder och flytta hit folk – vi ska skapa platser där man vill vara! Det är en fördel att våra samhällen inte är allt för stora idag, det gör att det finns kapacitet att förtäta och växa samtidigt som vi kan värna om andra viktiga och värdefulla områden, till exempel våra vackra naturområden, bördiga jordbruksmarker och stadskärnornas gröna områden, säger Hanna.  

Tiveden (3).

Hannas topp 3

Förutom allt som finns att uppleva i Mariestad tipsar Hanna om tre platser i Skaraborg hon gärna besöker för att hämta inspiration och ny energi.

  • Varnhem och Vallebygden - en plats med mycket historia och kultur, men samtidigt med naturen precis runt hörnet.
  • Tivedens nationalpark – ett magiskt landskap med varierad natur som både är tillgänglig och orörd
  • Science City som byggs i centrala Skövde – här byggs en hållbar stadsdel för framtiden, för en samhällsbyggare är det så spännande att följa och bidra till omvandlingen. 

Hanna har titeln Strateg Samhällsbyggnad på Skaraborgs Kommunalförbund och arbetar med kommunövergripande samhällsbyggnadsfrågor.  Och Hanna är övertygad: Att bygga hållbara samhällen är en framtidsbransch!  

Hanna tror att hon kommer att behöva många nya kollegor runt om i Skaraborg framöver.  Samhällsbyggare finns bland annat på kommuner och det var i Mariestads kommun Hanna började sin karriär. Det som lockade med arbetet i kommunen var att få vara med och jobba med helheten – inte bara i avgränsade projekt. 

- I kommunerna kan man jobba med strategiska frågor inom samhällsutveckling. Det är komplext, därför behövs det duktiga människor med olika bakgrund och erfarenhet!

Ett enklare liv lockar

Hanna kom till Skaraborg efter att ha bott i Dalarna och Göteborg samt studerat i Uppsala. Efter sin utbildning fick hon jobb i Mariestad och tillsammans med sin sambo flyttade hon hit,  med tanken att det var en bra plats att ”börja” på. Men hon blev kvar. Idag bor hon och hennes sambo med sina två barn i ett hus i Mariestads äldsta del. 

- Vi hade gjort storstaden och ville åt andra kvaliteter. Närheten och känslan av att finnas i ett sammanhang som en mindre stad erbjuder lockade oss. Det låter klyschigt men vi ville ha ett enklare liv. Och det fick vi här i Mariestad, säger Hanna.

Förutom den mindre stadens fördelar ser Hanna stora vinster med att Skaraborg finns mellan Stockholm och Göteborg. Saknar familjen storstaden sätter de sig på tåget och är snabbt i storstadsvimlet. Hanna jobbar idag i Skövde och beskriver Skaraborg som en enda stor nätverksstad. Både historiskt och i nutid finns en mångfald av relationer och kopplingar mellan olika platser i Skaraborg – ett nätverk som stärker Skaraborgs förmåga till utveckling när människor, resurser och idéer flödar genom landskapet. Nätverksstaden innebär också en betoning av ömsesidiga beroenden snarare än konkurrens, och en tanke om att Skaraborgs kommer längre genom samverkan.  Men samtidigt finns naturen alltid nära.  

- I Skaraborg finns en rik historia med många naturreservat som är lättillgängliga för alla. Samtidigt finns det ett stort kulturutbud och arrangeras mycket aktiviteter på nära håll.

Målet: En plats där människor vill vara

Hanna har alltid haft ett stort natur- och trädgårdsintresse och tyckte om att odla och designa miljöer redan som liten. Intresset ledde Hanna till en utbildning till landskapsarkitekt. Utbildningen och hennes erfarenheter gör att hon är van vid att ta hänsyn till många perspektiv, planera och skapa en bild av vad hon vill åstadkomma. Hon vet också att en plats kan skapa förutsättningar för tillväxt.  

-  Vi vill bygga attraktiva samhällen, utveckla våra gröna näringar, skapa hållbarhet i våra industrier och allt annat som ger en positiv utveckling på en plats. Det är också då vi skapar miljöer där personer vill vara. När människor trivs på platsen vi bygger och vill vara en del av den, då har vi lyckats! säger Hanna. 

Microsoftteams Image (9).