Deborah praktiserar på spelföretag i Japan

Deborah Carlander.

När Deborah Carlander bestämde sig för att läsa en master i spelutveckling, var en del av kompisarna tveksamma och undrade vart det skulle ta henne. Nu vet vi svaret. Japan, Belgien och Malmö. Från boendet i 14-miljonersstaden Tokyo går hon nu tvärs över gatan till ett av Asiens största spelföretag. 

Deborah Carlander läser andra året på masterprogrammet Spelutveckling på Högskolan i Skövde. Utbildningen erbjuder flera möjligheter att göra spel "i skarpt läge", till exempel med en uppdragsgivare, eller via praktik på ett företag. Deborah har gjort både och. Praktik på spelföretag i både Sverige, Belgien och nu Japan. Dessutom har hon, tillsammans med några andra studenter i en av kurserna inom Serious Games, gjort en spelprototyp i samarbete med författaren Kristina Collén. 

Vem?

Deborah Carlander

Vad?

Praktik på spelföretag i Japan

Var?

Student på Högskolan i Skövde 

Men nu under vårterminen befinner hon sig i Japans huvudstad och har praktik på spelföretaget Cygames. Förutom att praktiken ger henne ny kunskap, massor av erfarenhet och inte minst en unik inblick i ett av Asiens största spelföretag får hon även boende och lön under tiden. 

- I vanliga fall är jag på huvudkontoret här i Tokyo, men i Osaka har företaget en stor motion capture-studio. 

Hon berättar att motion capture-studion har åtta meter till tak, och gott om plats för skådespelarna att hoppa högt och göra stunttrick, fastsatta i vajrar. Under tiden kan man följa de animerade karaktärerna röra sig på motsvarande vis på stora skärmar, kopplade till 168 kameror. 

- Det var galet att se. Studion är skapad för väldigt stora stunts. Jag visste inte ens att man gjorde motion capture på det viset, att någon hoppar från 5 meters höjd. 

Jag visste inte ens att man gjorde motion capture på det viset, att någon hoppar från 5 meters höjd.

Deborah Carlander Mocap2 003.

- Några av mina kompisar var anti att jag skulle läsa mastern och menade att ingen i spelbranschen bryr sig om vad jag läst. Men jag tycker att jag har motbevisat mycket av det. Dels har jag fått erfarenhet både om det teoretiska och om industrin. Det är ju det som har tagit mig hit. På masterutbildningen får man utforska sitt eget intresse på ett sätt som inte gick under grundutbildningen. Oavsett om du vill forska eller jobba inom spelbranschen tycker jag att det är supervärdefullt, så länge du lägger ner tid. 

Läs mer om Deborahs praktik och om hennes och alla andra utbildningar på Högskolan i Skövde