Caroline driver Rydénska huset i vackra Lundsbrunn

Carolinewalkeringridskarpsamarbete.

Vi åker till det lilla samhället Lundsbrunn mellan Götene och Skara för att träffa Caroline Walker. Caroline är uppvuxen på Kinnekulle men flyttade efter gymnasiet till Göteborg för att plugga till lärare. Hon har alltid haft ett stort intresse för kultur och i Göteborg läste hon även lite konstkurser och hade en egen ateljé. 

När hon för några år sen flyttade tillbaka till Skaraborg föll valet på Lundsbrunn. Hon visse att hon ville ha en ateljé och det var då som Rydénska Huset dök upp. Tillsammans med Johan, som driver bed & breakfast i Lundsbrunn, så startade hon upp sin verksamhet i maj 2020, mitt under pandemin. Trots pandemin gick verksamheten bra då många ville komma och fika i den mysiga trädgård som huset har, det blev en naturlig plats för möten för folk i och runt om Lundsbrunn. Idag driver Caroline Walker huset själv tillsammans med sin familj och är en i raden av kvinnor som drivit verksamheten 

Rydénska husets historia

Rydénska Huset startades i Lundsbrunn år 1928 av systrarna Rydén som bedrev en diversehandel i huset. Huset har sedan start drivits av kvinnor som haft olika verksamheter genom åren. Det har sålts textilier, kläder och festkläder bland annat. Idag drivs verksamheten av Caroline Walker med familj. 

Rydenskahusetemeliekarlssonlanden.
Foto: Emelie Karlsson Landén

I Rydénska Huset vill man ge besökaren en helhetsupplevelse genom att erbjuda lite av varje. Man har bland annat unika event med musik, litteratur, teater, utställningar, en vintage-kammare och erbjuder god mat till bra kvalité. Man erbjuder även konferenser och kurser. Caroline har även sin egen ateljé i huset. 

I Skaraborg finns ett projekt som heter Kreativa Aktörer Skaraborg, som hjälper kreatörer att bygga nätverk och utvecklas i sina verksamheter. Genom dem kan man få projektstöd och hjälp med marknadsföring av sina projekt. Kreatörer kan tillsammans söka pengar och få stöd med marknadsföring, t.ex. programblad, framkallning av bilder och liknande. Projektet uppskattar och stöttar projekt som är utanför ramarna.

Enligt Caroline är det skönt att ha någon som tror på ens idé och stöttar den! Vi träffar vid besöket även Ingrid Skarp, som är projektledare för Kreativa Aktörer Skaraborg. Hon har varit till stor hjälp enligt Caroline. 

Carolinewalkerochingridskarp.

Kreativa Aktörer Skaraborg

Genom projektet Kreativa Aktörer Skaraborg stöttas KKN-företagare att utveckla sin verksamhet och synas, skapa affärsmöjligheter och hitta nya samarbeten.  Projektet och nätverket är en del av två leaderprojekt med samma namn. Projekten ägs av Leader Nordvästra Skaraborg och Leader Östra Skaraborg. Projektet bidrar till att företagen breddar sitt nätverk, genom utbytesträffar mellan företagskluster i olika kommuner och inom olika branscher. Samarbeten uppmuntras också genom att tre eller flera företagare kan söka stöd för ett gemensamt publikt event, kompetensutveckling eller studieresa. Företagen får också möjlighet att utveckla sina produkter och tjänster i ett affärsutvecklingprogram. Dessutom erbjuds en kostnadsfri kontorsplats för kreatörer, sponsrat av Sparbanksstiftelsen.

”I nätverket finns över 100 företag som är verksamma inom kreativa yrken runt om i vårt område”, säger Ingrid Skarp, projektledare. ”Och vi fortsätter att växa. Ännu fler hör av sig till oss och har upptäckt styrkan i att samverka med andra KKN-företagare. Det är häftigt att se hur projektet verkligen gör skillnad för våra kreativa företagare på landsbygden och hur vi tillsammans gör Skaraborg till en attraktiv plats för konstnärer och kreatörer inom olika branscher.”

Med hjälp av Kreativa Aktörer Skaraborgs stöd för att stärka företagandet tillsammans skapades en utställning med namn ”Sleeping Beauty” förra hösten. Utställningen hade temat Sleeping Beauty inspirerat av Törnrosa. Inspirationen kom från en bekant till Caroline, vid namn Emelie, som hade sett utställningar med torkade blommor och blivit inspirerad till att göra något liknande själv. Tillsammans med nio blomsterbönder i trakten, fotografen Emelie, tre musiker och en ballerina så gjorde Caroline projektet till verklighet. 


De nio blomsterbönderna fick tolka temat i olika rum i huset och på nedervåningen hade man en konsert med klassisk musik på samma tema med bland annat en operasångerska. 


Projektet förde samman många personer som nu samarbetar. Caroline nämner bland annat två kvinnor, Louise och Evelina, som numera jobbar tillsammans med bröllopsbokningar och levererar blommor till dem. Caroline menar att projektet, som är ett nätverk för kreatörer, gör att man lär känna många nya människor i samma bransch och att man får möjligheten att utvecklas genom t.ex. kurser och coaching-program. Coaching-programmet ger möjlighet att ställa frågor till någon som ser ens företag utifrån och kan komma med värdefull input och det ger även ny kunskap i form av föreläsningar. 

Emelykarlssonlandensb.
Sleepingbeautyekl.
Emeliekarlssonlandensleepingbeauty.

Bilder från Sleeping Beauty-utställningen tagna av Emelie Karlsson Landén

”Man får hjälp att tänka mer hållbart och långsiktigt i sitt konstnärliga företagande. Utan stöd från Kreativa Aktörer så kanske utställningen inte blivit av”, säger Caroline

Vi pratar om hur det är att driva företag i Skaraborg och Caroline nämner att det finns ett nära samarbete mellan folk i dem små orterna. Man har kortare kontaktvägar till varandra och man känner sig uppskattad inom området man är verksam inom. Enkelheten och stödet gör det möjligt för fina samarbeten mellan människor här, det gör att glädjen i det man gör är stor, säger Caroline.

På frågan vad som är det bästa med att bo i Skaraborg nämner hon återigen samarbetsviljan mellan folk i de 15 kommunerna. När man flyttar till en mindre kommun kan man tänka att det är svårt att hitta kontakterna, men Caroline menar att nätverken gör hjälper till och gör det lättare.

Caroline var även nominerad som årets entreprenör 2023 hos Landsbyggare Skaraborg, även om det inte blev någon vinst denna gången önskar vi henne stort lycka till i framtiden!