Axevalla Hästcentrum – Västsveriges nya centrum för utbildning och utveckling av hästsport

MG 0496.

Vid Axevalla travbana är det full aktivitet. Till hösten öppnar Axevalla Hästcentrum som kommer att vara navet för utbildningar inom hästsport i Västra Götalandsregionen. Inom några år kommer 200 elever att utbildas på skolan som lägger stor vikt vid hästhållningens etiska perspektiv och arbetsmiljön för de blivande anställda inom hästnäringen.

Vem?

Nicklas Dahlqvist, rektor

Vad?

Axevalla Hästcentrum, det nya centret för utbildning och utveckling av hästsport

Var?

Axvall, mellan Skara och Skövde

Hösten 2024 öppnar Axevalla Hästcentrum, Västra Götalands nya utbildningscenter inom hästnäringen. För nästan tio år sedan fattade regionen ett beslut om att centralisera utbildningarna på Naturbruksprogrammen och istället för att olika hästinriktningar finns spridda på flera utbildningsorter samlas allt nu i Axvall, mellan Skara och Skövde. 

Axevalla Hästcentrum utbildar på gymnasienivå hästskötare inom tre inriktningar: Islandshästsport, ridsport och travsport. Men även har även studerande inom vux och på yrkeshögskolenivå.

- Det har länge funnits en utbildning inom travsport på Axevalla och samarbetet med travbanan har fungerat mycket bra. Sedan hösten 2016 har ridsportinriktningen funnits på plats och sedan 2018 islandshästsport funnit på Axevalla Hästcentrum, säger Niclas Dahlqvist

Axevalla 0094.
93B5788C 77EE 456D A3ED 93486CD0D419 1 (1).
Axevalla Visualisering 1 Klar (1).

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Skaraborg? Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Trots att det bedrivits skola här tidigare så är den nya anläggningen minst sagt ny; det har byggts till stall, lösdrifter och skolbyggnader. I den senaste etappen håller elevhem på att byggas. Skolan har ett uppdrag att samverka med närliggande aktörer, och självklart är Axevalla Travbana här den stora samarbetspartnern. Skolan hyr in sig i ridhus, travbanor och islandshästbanor. Den riktigt stora satsningen görs av regionen men ett av ridhusen byggs med bidrag från Sparbanksstiftelsen Skaraborg i Travbanans regi.

Uppdraget från regionens politiker är att bygga en hästskola för framtiden för gymnasium utbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskola. Förutom utbildning kommer det att bedrivas forskning och utvecklingsarbeten på skolan.

- Hästhållningens etiska perspektiv och arbetsmiljön för dem som jobbar inom hästhållningen har varit viktiga aspekter redan under byggprocessen. Vi jobbar mycket med digitalisering och ny teknik för att våra elever ska få modern kunskap med sig in i arbetslivet. Vårt mål är att ge en utbildning till ett yrke som man kan ha under lång tid, då gäller det att vi använder ny teknik och tänker på arbetsmiljön redan från början, säger Niclas. 

Vi jobbar mycket med digitalisering och ny teknik för att våra elever ska få modern kunskap med sig in i arbetslivet.

Nästan 200 elever kommer att gå på skolan

Redan nu går cirka 90 elever på Axevalla Hästcentrum fördelat på de tre olika inriktningarna där ridsportinriktningen är den största. När den nya anläggningen är i full drift, om tre år, är förhoppningen att det ska vara nästan 200 elever på skolan. Utöver gymnasiets elever tillkommer elever på vux och studerande på yrkeshögskola.

Skolans internat håller på att byggas på nya skolanläggningen, men de flesta eleverna pendlar till skolan. Att Axevalla Hästcentrum ligger nära en stor väg, mellan Skara och Skövde, dit det är lätt att ta sig med buss är därför viktigt. 

Upptagningsområdet är hela Västra Götalandsregionen och eleverna söker endast in på betyg, inget antagningsprov görs.

- Vi brukar ha några elever varje år som inte har så stor erfarenhet av hästar sedan tidigare, men de allra flesta har såklart ett stort intresse för hästar och hästsport sedan innan. Ungefär var femte elev har med sig egen häst till skolan men majoriteten lär sig på skolans hästar. Just nu har vi ungefär 50 hästar, men den siffran kommer ju att öka när skolan växer, säger Niclas. 

Axevalla 0038.

Stort intresse för den nya skolan

Till hösten kommer den första årskursen elever som går på nya Axevalla Hästcentrum att påbörja sin utbildning och intresset är stort! Den preliminära antagningen tyder på att skolan kommer att fylla alla platser som erbjuds. 

- Det är jätteroligt att vi har många ungdomar som vill gå hos oss! Vi får också frågor från olika håll om att visa upp anläggningen, det görs inte så många så här stora satsningar, så detta får mycket uppmärksamhet från branschen. Till hösten kommer vi att ordna många besöksmöjligheter så att intresserade får chans att komma hit. Och en stor invigning såklart! avslutar Niclas.

Mer om Axevalla Hästcentrum

Mer information om Axevalla Hästcentrum, utbildningarna som erbjuds och hur det är att vara elev på skolan finns på verksamhetens webbplats. 

Axevalla Hästcentrum