Aktiviteter på platåbergen Mösseberg och Ålleberg

Mountainbike Mosseberg 4667–©2020 Henrik Theodorsson Platabergens Geopark Scaled.

På platåbergen Mösseberg och Ålleberg finns härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och en fantastisk utsikt över staden och det öppna landskapet. Bergen är en del av Platåbergens Geopark som är Sveriges första Unesco Globala Geopark. Den består av 15 berg i Västergötland.

På Mösseberg finns ett fantastiskt friluftsområde med många olika aktiviteter och vacker utsikt. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling och skidåkning. Här finns också en discgolf-bana, en MTB-arena och en av Falköpings naturbadplatser. Intill badet hittar du en fantasifull äventyrslekplats.

Mössebergs Djurpark ligger vid utsiktstornet på berget. Här kan du träffa höns, getter, kaniner och grisar. Tornet är 35 meter högt och är helt klart värt en topptur – du belönas med en fantastisk utsikt!

Vintertid öppnar skidanläggningen Mössebergsbacken upp med nedfarter för hela familjen. Motionsspår och konstsnöspår pistas för längdskidåkning.

Motionscentralen vid Skogssjön erbjuder gratis dusch, omklädningsrum och bastu som har öppet året om. Skogssjön är en naturbadplats med bryggor, sandstränder, utegym, volleybollplan och grillplatser. Mössebergs Camping har öppet året om och förutom en imponerande utsikt kan campingen erbjuda stugor i olika storlekar, campingplatser och ställplatser.

Naturreservaten på Mösseberg bjuder på varierad och dramatisk natur med storslagna bergsbranter, sprickdalar, kärr, alvarmarker och backar med ädellövskog. Här finns också en härlig flora av vackra blommor och växter.

Ålleberg

På Ålleberg, det högsta av Västsveriges platåberg kan du besöka det fina segelflygmuseet, som är det enda av sitt slag i Sverige. Du kan också ta en fika på caféet eller vandra i den vackra naturen. Det mesta av berget är naturreservat och det finns tre vandringsleder i olika längd och karaktär.

Om berget berättas många sägner och en av dem är Ållebergs ryttare. Sägnen berättar om en slumrande armé i bergets inre som ständigt är redo att försvara bygden om fara hotar. Helt sant är dock att ett av Sveriges allra finaste guldfynd hittades vid Ålleberg 1827, en guldhalskrage från folkvandringstiden ca 1500 år gammal. En kopia av kragen finns på Falbygdens Museum och originalet i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. 

 

Läs mer om Mösseberg

Fantastiskt friluftsområde med många möjligheter

  • Djurpark 
  • Skidanläggningen
  • Naturreservaten
  • Camping och Stugby
  • Segelflygmuseet
  • Vandringsleder
  • Discgolf-bana
  • MTB-arena
  • Naturbadplats